OPGELET - blijf op uw hoede voor valse facturen.

Algemeen
maandag, 20 maart, 2017
ESC - IT empowering business - GDPR AVG audit - security privacy experts

 

Wees waakzaam! We waarschuwden u er reeds voor in 2014, 2015 en 2016 maar ook in 2017 blijven valse facturen helaas opduiken - per post alsook per e-mail.


Zeer recent circuleerde (onderstaande) 'factuur' van 'Office365' maar ook fraudelueze betalingsaanmaningen van mensen die zich voordoen als bv KBC, PayPal, BPost, BE Domein Host, ... zijn gekend bij justitie.Wat kan u - ter bescherming - zelf doen? VIER GOEDE TIPS1. Meldpunt.
Onlangs werd er een nieuw meldpunt - meldpunt.belgie.be - opgericht door de Federale Overheidsdienst Economie om allerlei vormen van oplichting, bedrog, fraude en illegale handelspraktijen te melden.  

2. Bescherm jezelf tegen phishingberichten of misleidende e-mails.
Phishingberichten proberen via een e-mail jouw persoonlijke gegevens of geld te verkrijgen. Reageer nooit op e-mails die je vragen privé-of accountgegevens op te sturen. Klik in e-mails die je niet vertrouwt nooit op een link die je zogezegd naar de website van een bedrijf brengt. Die website kan vervalst zijn. Open ook nooit een bijlage bij een verdacht uitziende mail. Als de e-mail van een bedrijf afkomstig lijkt, neem dan telefonisch of online contact op met dat bedrijf om te controleren of die e-mail ook echt van hen afkomstig is.

3. Herken een phishingbericht of misleidende e-mail.
Een phishingbericht of misleidende e-mail is vaak herkenbaar. Zo wordt er regelmatig een al te mooi aanbod voorgesteld, wordt er gevraagd om je privé-of accountgegevens op te sturen, staan er veel spelfouten in de mail of heeft het e-mailadres een buitenlandse domeinnaam zoals someone@example.uk.com.

4. Gebruik software voor digitale factuurverwerking. Een programma voor het inlezen/inscannen van e-documenten.
Deze zorgt oa voor automatische controle van het IBAN nummer. Indien een leverancier bekend is, zal het systeem doublechecken op IBAN en/of BTW. Als blijkt dat er een factuur niet herkend wordt terwijl deze eerder wel herkend werkt zal er een wijziging geweest zijn in deze gegevens. Hierdoor kan men zelf de vraag stellen of die wijziging correct is of dat het een malafide factuur is.

 

 


ESC - IT empowering business - security - veiligheid partnerVragen hieromtrent? Onze security experts helpen u graag verder.SOURCE : Microsoft Pulse blog - Katleen Dewaele

Nieuwsbrief

Ons team van +75 experts deelt zijn kennis. Benieuwd naar de laatste evoluties?
Ontvang je ook graag telkens een uitnodiging voor de informatieve ontbijtsessies? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief!