Telewerk floreert in moderne werkplek

Algemeen
woensdag, 25 april, 2018
ESC - IT empowering business - Telewerk - Moderne werkplek

Telewerk of van thuis uit werken is in België aan een snelle opmars bezig. De fenomenen thuiskantoor en de moderne werkplek, nemen snel uitbreiding. En dat kan te wijten zijn aan een aantal onderliggende factoren. Misschien het meest voor de hand liggend is de verkeersproblematiek in België. De gemiddelde afstand die werknemers afleggen tussen woon- en werkplaats is een bepalende factor voor telewerk, zo becijferde het Federaal Planbureau.

ESC - IT empowering business - Telewerk - Moderne werkplek

De enquête leert ons dat 1 op 4 werknemers, gemiddeld 1 dag per week, aan telewerk doen en dat cijfer gaat de komende jaren nog toenemen. Hierbij houden de onderzoekers er rekening mee dat het totale aantal reizigerskilometers in 2030 gestegen zal zijn met 11%.

Redenen voor mobiel werken?

Volgens de ondervraagden is de grootste drijfveer om van thuis uit te werken ongemakken op de baan vermijden zoals file of vriesweer. Andere redenen zijn bijvoorbeeld vaders of moeders van kleine kinderen die de kosten van dagopvang willen drukken. Niet toevallig als u weet dat de meerderheid van telewerkers het profiel heeft van een 40-jarige man of vrouw (grootste groep is tussen 35 en 49 jaar).

Voor werknemers en werkgevers is het voordeel voor telewerk een uitgemaakte zaak. Zo lijkt het althans. Want thuiswerken verhoogt naast de productiviteit en efficiëntie ook de tevredenheid bij werknemers. Maar er is ook een keerzijde van de medaille. Managers doen er best aan grondig te bestuderen hoe collega’s onderling gaan communiceren en hoe werknemers opvolgen om de doelstellingen van het bedrijf te vrijwaren.

Communicatie is cruciaal

Het spreekt voor zich dat de communicatie tussen collega’s onderling en met klanten van cruciaal belang is. Dat idee vertaalt zich ook naar het concept thuiswerken. Meer nog, bij thuiswerken dienen alle werkprocessen aangepast te zijn naar communiceren en samenwerken op afstand. Een manager moet zijn werknemers kunnen opvolgen en een telewerker moet kunnen gebruikmaken van slimme communicatie-instrumenten die samenwerken mogelijk maken. Instrumenten zoals Skype, OneNote, OneDrive, Office 365 en Microsoft Teams geven u vrijwel overal toegang tot uw werkdocumenten; allemaal mogelijk dankzij cloud technologie. Met deze samenwerkingsservices kunt u makkelijk een meeting inplannen, documenten delen of klanten contacteren.

‘Out of sight, out of mind’, bij deze stelling gaat menig manager zijn nekhaar overeind staan. Logischerwijs is telewerk hierom een gevoelig onderwerp. Instrumenten zoals Yammer en de Office 365 apps maken het voor managers echter heel gemakkelijk om werk op te volgen. Hierbij kunnen werkprocessen worden aangepast op maat van telewerkers en blijft miscommunicatie beperkt tot een minimum.

Een moderne werkplek is de toekomst

Uit het onderzoek valt tenslotte eveneens af te lezen dat de grootste groep telewerkers (35,4%) komt uit grote en middelgrote bedrijven (vanaf 51 werknemers). Een belangrijke kanttekening hierbij is dat grote bedrijven beschikken over de nodige ICT-middelen om een bedrijfsnetwerk op te zetten.

Als KMO heb ik niet dezelfde middelen? Dat klopt, maar dankzij de cloud samenwerkingsservices van Microsoft maakt u de overstap naar een moderne werkplek in no-time en op maat van uw bedrijf. En dat werkt samenwerken en telewerken in de hand.

Benieuwd naar wat Office 365 voor u kan doen? Ontdek het hier.

Bronnen:
https://www.mobielerwerken.be/2018/04/17/kerncijfers-telewerk-in-belgie/

 

Nieuwsbrief

Ons team van +80 experts deelt zijn kennis. Benieuwd naar de laatste evoluties?
Ontvang je ook graag telkens een uitnodiging voor de informatieve ontbijtsessies? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief!