Introductie tot cloud-computing. Een handleiding voor beginners.

Algemeen
woensdag, 10 juli, 2019
ESC - IT empowering business - Microsoft Azure cloud - gold partner

Wat is cloudcomputing?
Eenvoudig gezegd is cloudcomputing het leveren van computingservices, inclusief servers, opslag, databases, netwerkfuncties, software, analysefuncties en intelligentie) via internet ('de cloud') waarmee u een snellere innovatie, flexibele resources en schaalvoordelen krijgt. U betaalt doorgaans alleen voor de cloudservices die u gebruikt, waardoor u minder bedrijfskosten hebt, uw infrastructuur efficiënter draait en u kunt schalen al naar gelang uw bedrijf wijzigingen nodig heeft.


ESC - IT empowering business - Microsoft Azure cloud - gold partner


3 soorten cloudcomputing.
Niet alle clouds zijn gelijk en er bestaat geen enkel type cloudcomputing dat geschikt is voor iedereen. Er zijn verschillende modellen, typen en services ontwikkeld om u de juiste oplossing te bieden voor uw behoeften. Eerst moet u het type cloudimplementatie of cloudcomputingarchitectuur bepalen waarop uw cloudservices worden geïmplementeerd. Er zijn drie verschillende manieren om cloudservices te implementeren: in een openbare cloud, privécloud of hybride cloud.

1/ Openbare cloud
Openbare clouds zijn het eigendom van en worden beheerd door externe cloudserviceproviders, die de computerbronnen, zoals servers en opslag, via internet leveren. Microsoft Azure is een voorbeeld van een openbare cloud. Bij een openbare cloud is alle hardware, software en andere ondersteunende infrastructuur het eigendom van de cloudprovider en voert deze partij ook het onderhoud ervan uit. De toegang tot services en het beheer van uw account verloopt via een webbrowser.

2/ Privécloud
Een privécloud heeft betrekking op bronnen voor cloudcomputing die uitsluitend door één bedrijf of één organisatie worden gebruikt. Een privécloud kan zich fysiek in het datacenter op locatie bij de organisatie zelf bevinden. Sommige bedrijven betalen externe serviceproviders voor het hosten van hun privécloud. Een privécloud is een cloud waarvoor de services en de infrastructuur op een privénetwerk worden onderhouden.

3/ Hybride cloud
Een hybride cloud waarin openbare en privéclouds samengaan en deze zijn verbonden via technologie die het mogelijk maakt dat gegevens en toepassingen tussen de clouds kunnen worden gedeeld. Doordat gegevens en toepassingen zich kunnen verplaatsen tussen privéclouds en openbare clouds, biedt een hybride cloud uw bedrijf meer flexibiliteit, meer implementatieopties en de mogelijkheid om uw bestaande infrastructuur, beveiliging en naleving te optimaliseren.ESC - IT empowering business - Microsoft Azure cloud - gold partner
7 belangrijkste voordelen van cloudcomputing.
Cloudcomputing betekent een grote verandering in denken ten opzichte van de traditionele manier waarop bedrijven over IT-bronnen dachten. Er zijn zeven algemene redenen waarom organisaties cloudcomputing gaan gebruiken:

Kosten
Cloudcomputing elimineert de noodzaak om kosten te maken voor de aanschaf van hardware en software en voor het opzetten en beheren van eigen on-site datacenters (rekken met servers, de elektriciteit die dag en nacht nodig is voor stroomvoorziening en koeling, en de IT-experts die de infrastructuur moeten beheren). Dat loopt snel in de papieren.

Snelheid
De meeste cloudcomputingservices worden als self-service op aanvraag geleverd. Daardoor kunnen zelfs grote aantallen computerbronnen in enkele minuten worden ingericht, en meestal kan dat via een paar muisklikken. Dit alles biedt bedrijven veel flexibiliteit en zorgt voor minder druk tijdens het plannen van capaciteit.

Wereldwijde schaal
Een van de voordelen van cloudcomputingservices is de mogelijkheid tot flexibele schaalaanpassing. In cloudtermen gesproken, houdt dat in dat het juiste aantal IT-bronnen wordt geleverd (bijvoorbeeld meer of minder rekenkracht, opslag, bandbreedte) afgesteld op de behoefte van dat moment en vanaf de juiste geografische locatie.

Productiviteit
On-site datacenters vereisen veel rekken en veel gestapel, hardware die moet worden ingesteld, softwarepatches die moeten worden geïnstalleerd en andere tijdrovende taken die met het beheer van IT zijn gemoeid. Cloudcomputing maakt veel van deze taken overbodig, zodat IT-teams hun tijd kunnen besteden aan het bereiken van belangrijkere bedrijfsdoelstellingen.

Prestaties
De omvangrijkste cloudcomputingservices worden op een wereldwijd netwerk van beveiligde datacenters uitgevoerd. Ze worden regelmatig bijgewerkt naar de laatste nieuwe generatie, snelle en efficiënte computinghardware. Dit heeft diverse voordelen in vergelijking met de noodzaak tot het hebben van een enkel bedrijfsdatacenter, waaronder een verminderde netwerklatentie voor toepassingen en grotere schaalvoordelen.

Betrouwbaarheid
Cloudcomputing maakt zaken als het maken van back-ups van gegevens, noodherstel na een ramp en het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit eenvoudiger en goedkoper, omdat gegevens gespiegeld kunnen worden op meerdere redundante sites in het netwerk van de cloudprovider.

Beveiliging
Veel cloudproviders bieden een uitgebreide serie beleidsregels, technologieën en regelingen die uw algehele beveiligingspostuur versterken. Zo worden uw gegevens, apps en infrastructuur beschermd tegen potentiële bedreigingen.ESC - IT empowering business - Microsoft Azure cloud - gold partner

 


Waar cloudcomputing voor wordt gebruikt?

Waarschijnlijk maakt u nu al gebruik van cloudcomputing, maar bent u zich daar niet van bewust. Als u een onlineservice gebruikt voor het verzenden van e-mail, het bewerken van documenten, het kijken naar films of tv-programma's, het luisteren naar muziek, het spelen van games of als u foto's en andere bestanden opslaat, dan is het waarschijnlijk dat dit allemaal mogelijk wordt gemaakt door middel van cloudcomputing achter de schermen. De eerste cloudcomputingservices bestaan nog maar nauwelijks tien jaar, maar er zijn nu al een groot aantal verschillende bedrijven, van kleine startende ondernemingen en multinationals tot overheidsinstellingen en non-profitorganisaties, die deze technologie om tal van redenen graag gebruiken.Hier zijn een paar voorbeelden van wat tegenwoordig mogelijk is met cloudservices:

Nieuwe toepassingen en services maken
Ontwikkel, implementeer en schaal snel toepassingen, web, mobiel en API, op elk platform. Krijg toegang tot de resources die u nodig hebt om aan de vereisten voor prestaties, beveiliging en naleving te voldoen.

Toepassingen testen en ontwikkelen
Bespaar kosten en tijd voor app-ontwikkeling door gebruik te maken van cloudinfrastructuren die eenvoudig omhoog en omlaag te schalen zijn.

Gegevens opslaan, back-ups van gegevens maken en gegevens herstellen
Bescherm uw gegevens meer kostenbesparend (en op zeer grote schaal) door uw gegevens via internet over te zetten naar een extern cloudopslagsysteem dat toegankelijk is vanaf elke locatie en via elk apparaat.

Gegevens analyseren
Voeg de gegevens van al uw teams, divisies en locaties samen in de cloud. Gebruik dan cloudservices, zoals machine learning en kunstmatige intelligentie, om inzichten te verkrijgen voor meer geïnformeerde besluiten.

Audio en video streamen
Maak waar, wanneer en met welk apparaat dan ook verbinding met uw publiek via HD-video en -audio met een wereldwijde distributie.

Intelligentie integreren
Gebruik intelligente modellen om klanten meer erbij te betrekken en zorg voor waardevolle inzichten uit de vastgelegde gegevens.

Software op aanvraag leveren
Met software op aanvraag, tevens bekend als SaaS (Software as a service), kunt u klanten de nieuwste softwareversies en -updates aanbieden, wanneer en waar zij die dan ook nodig hebben.


-/-


Ook uw organisatie optimaliseren? Onze +90 experts helpen u graag bij de transitie naar een 'moderne werkplek'. Bel: 09 329 93 06ESC - IT empowering business - Microsoft Azure cloud - gold partner
SOURCE: Microsoft Azure blog

Nieuwsbrief

Ons team van +90 experts deelt zijn kennis. Benieuwd naar de laatste evoluties?
Ontvang je ook graag telkens een uitnodiging voor de informatieve ontbijtsessies? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief!