U-Parts

ESC - IT empowering business - U-parts partner
'Als IT-leken willen we blindelings kunnen vertrouwen op onze informaticapartner.'

Michel Verbrugge en Céderic Windels van U-Parts blikken terug op een succesvolle implementatie van ESC MetalManager, gebaseerd op Microsoft Dynamics Business Central, voorheen gekend als NAV of Navision. Die leverde het Ieperse metaalconstructiebedrijf een centraal informaticasysteem op dat de deur wagenwijd openzet voor groeipotentieel en nieuwe bedrijfsactiviteiten.


IT-systeem als bedrijfsruggengraat
 “In 1999 kwam ik aan het hoofd van wat toen nog Metaalconstructie Vancoillie heette”, steekt zaakvoerder Michel Verbrugge van wal. “Het jaar 2000 loerde om de hoek en het risico op een totale blokkering van IT-systemen door de zogenoemde ‘millenniumbug’ speelde in vele bedrijfshoofden. Een van mijn eerste bezorgdheden? Checken of het informaticasysteem van Vancoillie de eeuwwende zou doorstaan. Al snel bleek dat de toenmalige IT-partner dat niet kon garanderen.” “Een feilloos draaiend IT-systeem is de ruggengraat van elke gezonde en groeiende onderneming. Daarom was de informatica-infrastructuur al van bij mijn start als zaakvoerder een topprioriteit. Een goede beslissing als je kijkt naar onze groeicijfers. In 2003 verhuisden we het bedrijf van Zillebeke naar de Ieperse industriezone en breidden we onze bedrijfsruimte uit van 1600 tot 6900 vierkante meter. De omzet steeg van 1 miljoen euro in 1999 naar 6 miljoen euro in 2018.”


ESC - IT empowering business - U-parts partnerOpvolging verzekerd.
“Behalve een betrouwbaar IT-systeem is ook een goede opvolging een uiterst belangrijke factor om de toekomst van U-Parts veilig te stellen. Met de intrede van Céderic Windels in 2012 komt ook dat puzzelstuk op zijn plaats terecht.”
“Na mijn studies Handelswetenschappen lag een job in een metaalbedrijf niet meteen voor de hand”, vult Céderic aan. “Maar met een zelfstandig lasser als vader was ik al vroeg gebeten door de metaalmicrobe. Ik wilde dan ook graag een job in de wereld van bouw en constructie. Bij U-Parts zat het meteen goed.”
De combinatie van Michels ervaring en het jeugdige enthousiasme van Céderic blijkt al snel een winning team op te leveren. “Céderic vond meteen zijn draai als productieverantwoordelijke en evolueerde tot een sleutelfiguur binnen U-Parts. Daarom gaf ik hem ook de kans om aandeelhouder van het bedrijf te worden. Céderic nam de uitdaging aan en zo behaalde ik een persoonlijke doelstelling. Want op mijn 55ste slaagde ik erin de toekomst van mijn bedrijf veilig te stellen.”MetalManager en Microsoft Dynamics Business Central: een gecentraliseerd geheel.
“Nu werken we samen aan de verdere groei van ons bedrijf. Céderic is verantwoordelijk voor de productie en ik sta in voor de administratie, verkoop en boekhouding. Samen met ESC werken we keihard aan de toekomst van U-Parts. Onze eerste gezamenlijke realisatie: een nieuwe serverinstallatie.”
“Na de hardware nemen we nu onze software onder handen,” gaat Michel verder. “We willen absoluut hard- en software bij dezelfde IT-partner. Geen betere manier om compatibiliteitsproblemen te vermijden. Zo ruimden onze twee aparte softwarepakketten voor productie en boekhouding plaats voor één gecentraliseerd geheel: MetalManager, geïntegreerd in Microsoft Dynamics Business Central.”

Céderic: “Als kmo-zaakvoerders staan we met twee voeten in onze metaalwereld. IT-leken als wij vertrouwen daarom haast blindelings op onze informaticapartner. Al snel bleek ESC dat vertrouwen helemaal waard. Gedurende negen maanden realiseerden we samen met de ESC-experts de implementatie van MetalManager. Een intensieve periode die de nodige inspanningen vroeg van beide partijen. Daarin schuilt de grote sterkte van ESC. De medewerkers nemen hun tijd voor een grondige analyse en gaan volop voor een langetermijnstrategie. Een visie die we met hen delen. En dat schept een hechte band.”


ESC - IT empowering business - U-parts partnerSpeciale extra modules – helemaal afgestemd.
“Ons ERP pakket is nu live en zorgt voor een ware revolutie in onze bedrijfsvoering. De ordergegevens en productiedata zitten nu in één centraal systeem. Zo volgen we onze opdrachten eenvoudig op van bestelling tot uitlevering. Ook andere data zoals materialenverbruik raadplegen we nu via MetalManager.”

Michel: “ESC ontwikkelt specifieke modules voor de metaalsector. Geen overbodige luxe als je weet dat we maandelijks een duizendtal orders produceren. Van kleine metaalonderdelen tot grote lasassemblages: geen standaardproductie dus. En dat voor een uiterst divers klantenpubliek. Multinationals, machineconstructeurs of de lokale landbouwer die met hoge urgentie wisselstukken nodig heeft. Ze hebben allemaal een ding gemeen: ze eisen een snelle en efficiënte levering. De grote uitdaging voor ESC? Begrijpen waarmee we bezig zijn, weten hoe we werken en aanvoelen wat onze klanten wensen. Met Metal Manager – de specifieke module geïntegreerd in Microsoft Dynamics Business Central – komt het aan die vereiste tegemoet.”Van industriële eis naar IT-taal.
Michel: “ESC is een IT-partner die meegroeit met de klant. Een ambitie die ik bijzonder waardeer. Daarom beveel ik ESC ook bij anderen aan. Het ergste dat je kan overkomen als bedrijf? Een IT-partner die zonder visie ter plaatse blijft trappelen of van de ene op de andere dag afhaakt en je in de kou laat staan. De negatieve ervaringen met onze vorige partner doen me meer dan ooit beseffen hoe belangrijk deze samenwerking is.”

“We kregen onlangs af te rekenen met een zwaar onweer, waardoor ons IT-systeem het liet afweten. Toen ik ’s morgensvroeg de helpdesk van ESC belde, kreeg ik zowaar de grote baas zelf aan de lijn. Hij luisterde naar mijn verhaal en stelde me gerust met de woorden ‘consider it done’. In geen tijd waren we weer up and running. En zo hoort het. Dit is wat wij verwachten van een betrouwbare It partner.
Céderic: “Business Central levert ons behalve efficiëntiewinst ook tijdsbesparing op. Want de vele automatiseringsmogelijkheden maakten heel wat manueel werk overbodig. Ons toekomstpad is dus duidelijk. Samen met ESC ons ERP systeem nog verder uitrollen en intensiever te gebruiken over de verschillende afdelingen heen. Nu draaien onze boekhouding, orderverwerking en productie op het systeem.

Morgen willen we ook aankoop, toelevering en magazijnbeheer integreren. En dat kan alleen als ESC onze industriële noden vakkundig blijft vertalen naar strategische IT-realisaties. Een opdracht waarin het tot dusver met glans is geslaagd.”ESC - IT empowering business - U-parts partner 

 


Klik hier en ONTDEK de website van U-Parts.

Contacteer ESC

Contacteer ons voor een aanbod op uw maat.

Nieuwsbrief

Ons team van +90 experts deelt zijn kennis. Benieuwd naar de laatste evoluties?
Ontvang je ook graag telkens een uitnodiging voor de informatieve ontbijtsessies? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief!