DL Chemicals

ESC - IT empowering business - DL Chemicals partner

“Meer bedrijfszekerheid dankzij een virtuele – opslag en backup - omgeving”Als een bedrijf groeit, moet de IT-omgeving mee evolueren.
Zo ook bij DL Chemicals. De Small Business Server voldeed niet meer voor de ‘boomende’ West-Vlaamse producent van siliconen en voegkitten. “Dat een virtuele omgeving de oplossing was, was al snel duidelijk. De zoektocht naar de juiste allround partner die zowel kennis had van heel wat systemen én een virtuele omgeving kon implementeren bleek niet zo eenvoudig.


Jurgen Geldhof is al 16 jaar IT-verantwoordelijke bij DL Chemicals: een snelgroeiend bedrijf dat siliconen en voegkitten voor professionals produceert. DL Chemicals biedt een volledig gamma siliconen, MS-polymeren en hybride kitten, acrylaatkitten, PU-kitten en - schuimen, lijmen... aan. Ook voor nevenproducten zoals voegbanden, reinigers, primers, bitumineuze dakdekproducten, hydrofuges en kitpistolen kunnen professionele gebruikers bij de firma uit Wielsbeke terecht. DL Chemicals is een begrip in de bouwwereld. Zeker de laatste jaren is het bedrijf in expansie met veel vacatures.  


Probleem: dataspreiding
“Vroeger hadden we een Small Business Server. Daarmee kunnen bedrijven met maximum 75 gebruikers relatief eenvoudig een professionele IT-infrastructuur opzetten. Die Small Business Server heb ik samen met onze Navision-partner opgezet”, legt Jurgen uit. “Maar de omgeving werd te klein. Bij DL Chemicals hebben we 90 computergebruikers en meer dan 110 fysieke toestellen. Onze Small Business Server diende onder andere als fileserver, printserver en dataserver. Het grootste knelpunt zat bij het databeheer. Alle medewerkers van de verschillende afdelingen hadden hun eigen documenten nodig van de server. Er was te veel data voor één server dus moest alles gespreid worden over verschillende servers. Die dataspreiding was een voorlopige oplossing. Een onveilige oplossing ook. Om alles onder controle te houden en een veilige omgeving te creëren voor onze steeds groeiende business moest er opnieuw een gecentraliseerde storage komen.ESC - ICT partner van DL ChemicalsVraag: continuïteit
De grootste nachtmerrie van bedrijven is uitval van IT.  “Vijftien jaar geleden viel de server van onze ERP (Enterprise Resource Planning) uit”, herinnert Jurgen zich nog goed. “Toen bleek ook dat de back-up al twee weken niet meer gelopen had… Toen moest ik het hoofd koel houden. Voor zover mogelijk hebben we alles opgelost, maar vandaag is zo’n risico onverantwoord. De inhoud van ons huidig ERP-softwarepakket systeem is niet meer te vergelijken met die van vijftien jaar geleden, toen nog maar tien mensen met Navision werkten. Nu is een groot deel van DL Chemicals afhankelijk van onze ERP-software: de planning, de inkoop, een deel van de productieafdeling… het zou veel te grote gevolgen hebben mocht die uitvallen.”


Op zoek naar de geschikte partner
Bij DL Chemicals besloot men te gaan voor een virtuele IT-omgeving als hart van het bedrijf. Eén probleem: de vertrouwde IT-partner van DL Chemicals was daar niet in thuis. Een jaar lang is IT’er Jurgen op zoek geweest naar de juiste specialist om mee samen te werken. “We zochten een all-round partner, één die méér kon dan alleen een virtuele omgeving implementeren. Onze IT-partner moest ook op de hoogte zijn van ERP-software, CRM, Navision, Act Directory… omdat alles op elkaar afgestemd is. We hebben vier bedrijven gecontacteerd. Het meest onder de indruk was ik van ESC. Terwijl de andere bedrijven van alles en nog wat wilden verkopen, stelde ESC concrete oplossingen voor. Ik was onder de indruk: bij ESC wist men van wanten, viel de prijs goed mee én kregen we een gratis analyse van het netwerk gedaan. Die analyse – met de pijnpunten én oplossingen - was de nagel op de kop. De andere bedrijven met wie we contact hebben gehad hebben zo’n analyse niet voorgesteld. Het contact met ESC voelde ook beter.”ESC - ICT partner van DL Chemicals


SAN en disaster recovery

Twee ESC-medewerkers gingen gedurende twee weken aan de slag bij DL Chemicals en brachten de IT naar een hoger niveau. De Small Business Server maakte plaats voor een fileserver en een exchange-server. Er werd een centrale storage unit van EMC (SAN) geplaatst en twee hosts. Voortaan verlopen dus alle back-ups via een extern device ter plaatse. De volledige IT-omgeving van DL Chemicals staat nu op twee redundante hosts. “Iedere storage wordt gerepliceerd naar een andere. Er wordt dus een exacte kopie genomen tussen de twee storageboxen”, legt Jurgen uit. “Als de ene host uitvalt, neemt de andere over en de ‘downtime’ daarbij is bijna nihil. Als vroeger een server uitviel had ik acht uur nodig om alles terug te zetten en was er een back-up van 24 uur voordien. Nu niet. In het allerslechtste scenario, als onze beide hosts tegelijk uitvallen, en ik een back-up moet terugzetten verlies ik maar de informatie van maximum een half uur. Onze nieuwe ‘disaster recovery’-omgeving is een hele geruststelling en zorgt voor meer informatiebeveiliging en dus bedrijfszekerheid”.


Sterk! De implementatie van dat alles verlies geruisloos.
“De ESC-medewerkers hadden me verzekerd dat onze mensen niets zouden merken van de werken. Ik dacht dat ze dat zeiden om mij gerust te stellen, maar het was effectief zo. Hoe ze het gedaan hebben, weet ik niet maar DL Chemicals heeft geen minuut stilgelegen. Ik had een schema gekregen met de geplande werken en ik had mijn collega’s verwittigd en gewaarschuwd dat er onderbrekingen konden zijn. Ze hebben zich wellicht afgevraagd waarom ik die mail heb gestuurd want ze hebben niets gemerkt”, glimlacht Jurgen.


“Voor de medewerkers verandert er niets maar met de virtuele servers heb ik nu als het ware een team achter mij. Valt er iets voor, dan kan ik alles binnen een aanvaardbare en comfortabele tijd weer laten draaien.
Dankzij ESC hebben we nu een virtuele omgeving die een aantal jaar mee kan. Uitbreidingen zijn nog mogelijk. Het is echt een oplossing die kan meegroeien met ons bedrijf. Dat is heel belangrijk.
Mijn werk als IT’er is niet veranderd. Het netwerkbeheer blijft, of dat nu een fysieke dan wel een virtuele omgeving is. Het is gewoon veiliger. En nu kan ik op de virtuele omgeving een testomgeving opzetten of zaken testen. Vroeger niet.”


ESC - ICT partner van DL Chemicals


Wordt vervolgd

Bij DL Chemicals is men tevreden over de aanpak en service van ESC en de beide bedrijven blijven samenwerken. “We hebben afgesproken dat ESC drie keer per jaar een check-up komt doen en nagaat of alles nog goed werkt. Daar ben ik blij mee, want een virtuele omgeving is toch nieuw voor mij. ESC heeft er al jaren expertise in.  We hebben intussen nog een project lopen met ESC. Zoals gezegd was databeheer een probleem geworden. Iedereen was een beetje zijn eigen bestandsysteem aan het opzetten op de verschillende pc’s, laptops, iPads… Ook dat willen we aanpakken. Er zijn werkfolders uitgewerkt met back-ups van alle data op onze server.”
Bij DL Chemicals is men dus tevreden van een omschakeling naar een virtuele omgeving en de samenwerking met ESC. “Een virtuele omgeving is een aanrader voor elk bedrijf dat een high availability-omgeving wil die te allen tijde bereikbaar is. Het is niet duurder dan een fysieke omgeving. Integendeel. Je krijgt méér voor je geld.

Ik zou ook ESC zeker aanraden aan andere bedrijven. De samenwerking loopt heel vlot. Als ik een vraag stel antwoordt men snel of ze bellen me op. ESC is geen bedrijf met een ticketingsysteem en helpt je direct als het nodig is. Dat vind ik heel belangrijk. Ja, er is een goede samenwerking, werkt heel professioneel en heeft veel kennis in huis. Ik denk dat er nog een mooie toekomst is voor ESC en DL Chemicals”, zegt Jurgen Geldhof tot besluit.

 

 

Contacteer ESC

Contacteer ons voor een aanbod op uw maat.

Nieuwsbrief

Ons team van +90 experts deelt zijn kennis. Benieuwd naar de laatste evoluties?
Ontvang je ook graag telkens een uitnodiging voor de informatieve ontbijtsessies? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief!